Kodin murtohälyttimet

Suomea pidetään yleisesti ottaen turvallisena maana, mutta se ei poista sitä tosiasiaa, että vuosittain tehdään tuhansia asuntomurtoja ympäri maata. Asuntomurtojen määrä on jopa noussut viimeisen vuosikymmenen aikana. Jollakin tavalla rikollisten tietoisuuteen tulee kodin huono lukitus tai kallis sisältö. Erityisesti tänä päivänä sosiaalisen median kautta monia ihmisiä on helppo vakoilla ja oppia, milloin he eivät ole kotona. Tällöin kodinomistajan pelastavat ainoastaan ulkopuolisten havainnot, melu tai hyvän murtohälyttimen aiheuttama hälytys.

Modernit murtohälyttimet suojelevat kodinomistajaa murroilta, mutta mahdollisesti kertovat myös muista ei-toivotuista tapahtumista kuten tulipaloista ja vesivahingoista. Joissakin tapauksissa pelkkä ilmoitus murtohälyttimen olemassaolosta riittää pitämään rikolliset loitolla. Murtohälytin on hyvä hankkia erityisesti niihin kotitalouksiin, joissa ollaan paljon pois kotoa ja täten omaisuus on pitkiä aikoja vartioimatta. Vaikka omaisuuden arvo ei olisi suuri, niin murrosta aiheutuu paljon päänvaivaa ja lisätyötä. Niin ikään kiinteistönomistajien, joilla on normaalia arvokkaampaa omaisuutta kotona, kannattaa erityisesti miettiä laadukkaan murtohälyttimen hankintaa.

Ammattimaisesti valvottu vai itsevalvottu hälytysjärjestelmä?

Murtohälyttimiä on markkinoilla monenlaisia. Suurin ero on siinä, ostetaanko murtohälytin suoraan kaupasta kuluttajan toimesta vai onko se tilattu asennuksineen ammattiyritykseltä. Yritykseltä ostettu hälytin ja sen lisäosat on yhdistetty ammattimaisesti toimivaan hälytyskeskukseen, johon ilmoitus hälytyksestä tulee samaan aikaan kuin omistajalle. Tällöin yritys voi heti reagoida hälytykseen sopimuksessa sovitulla tavalla, esimerkiksi lähettämällä vartijan. Tästä poiketen itsevalvotun järjestelmän hälytys tulee suoraan kodinomistajalle, jonka pitää itse päättää mitä tehdä ja toimia sen mukaisesti.

Ammattimaisessa hälytysjärjestelmässä yrityksen tiloissa toimiva päivystäjä tarkkailee heti videokuvan välityksellä kiinteistön tilaa ja voi raportoida siitä omistajalle sekä lähettää apua. Myydyistä murtohälyttimistä melkeinpä 90 prosenttia ei ole pelkästään murtohälyttimiä, vaan laajempia hälytysjärjestelmiä, jotka ilmoittavat murtojen lisäksi esimerkiksi myös vesivahingoista ja tulipaloista. Hälytysjärjestelmät ovat myös langattomia, joten niitä voi ohjailla etäältä älypuhelimella. Jotkut laadukkaammat järjestelmät voidaan myös aktivoida ohjaamaan kodin sähkölaitteita, kuten valoja, tai ilmoittamaan muiden perheenjäsenten kotiin tulemisesta.

Hälytysjärjestelmien ominaisuuksia

Hyvää ja laadukasta hälytinjärjestelmää täytyy olla helppo käyttää. Helppous korostuu erityisesti lapsiperheissä, joissa lapset tulevat ja menevät jatkuvasti. Tällöin kaikkien perheenjäsenten on osattava käyttää järjestelmää vaivattomasti, jotta vältytään turhilta hälytyksiltä. Hälyttimen tärkein ominaisuus on luotettavuus – se on syy, jonka takia se ostetaan. Luotettava järjestelmä reagoi heti ja lähettää tiedon murrosta välittömästi eteenpäin. Sen pitää myös osata analysoida erikoiset tilanteet nopeasti. Tiedon pitää siirtyä ongelmitta omistajan puhelimeen tai yrityksen hälytyskeskukseen.

Pelkät käyttöominaisuudet eivät tietenkään ota kiinni yhtäkään rosvoa, joten järjestelmien tekniset ominaisuudet ovat yhtä tärkeitä. Hyvän hälytyssireenin lisäksi hälytysjärjestelmät sisältävät yleensä ovi- ja ikkunavahdit, jotka reagoivat tärinään ja liikkeeseen. Niissä on myös jonkinlainen palovaroitin, liiketunnistin ja videokamera, jonka kautta voi tarkkailla kotia etänä lomalla tai työpaikalla. Vesivahingon tunnistavat kosteussensorit ovat myös tämän päivän hälytysjärjestelmien perusominaisuus. Laite voi myös ilmoittaa erikoistapauksista, kuten jos ovi on jäänyt auki tai hella päälle.

Hälytysjärjestelmien erikoisominaisuuksia

Hälytysjärjestelmiin voidaan lisätä myös lasirikkohälyttimiä sekä häkäilmaisimia. Ne voivat sisältää myös paniikkipainikkeen, jota kodinomistaja voi painaa missä vain hätätilanteessa ja saada apua. Hälytyskeskus reagoi kaikkiin hälytyksiin ennalta sovitulla tavalla joko soittamalla, lähettämällä vartijapartion tai soittamalla suoraan apua. Huoltomiehiä, siivoojia ja sovittuja vierailijoita varten järjestelmään pystytään määrittelemään tilapäinen kulkukoodi tai teettämään järjestelmään lisää turva-avaimia. Koodilla kulkiessa kotiin pääsee sisään vain kerran, minkä jälkeen koodi poistetaan järjestelmästä. Kaikki tapahtumat kirjautuvat lokitietoihin, joita voidaan tarkastella lisätietoja varten.

Lemmikkieläinkodeissa lemmikit voivat aiheuttaa päänvaivaa silloin, kun hälytysjärjestelmää käytetään. Jokainen järjestelmä sisältää kuitenkin erityisen lemmikkieläinasetuksen, jonka avulla järjestelmä ei reagoi yleensä alle 25 kilon eläimen toimintaan kodin sisällä. Isompien koirien kanssa on viisaampaa turvata ainoastaan ulko-ovet. Kaikkien muiden sisustusesineiden tavoin myös hälytysjärjestelmiltä toivotaan esteettistä ulkonäköä ja muotoilua. Hälytysjärjestelmään kuuluu monia komponentteja, joilta toivotaan vaihtoehtoja ainakin värin ja koon suhteen. Monet valmistajat ovat valmistaneet tuotteita, jotka mukautuvat kodin sisustukseen eivätkä hyppää esille näkyvästi.

Murtohälytin alentaa vakuutusmaksuja

Monella on jo kotivakuutus, joka korvaa kodista varastetut tavarat. Se ei kuitenkaan tuo takaisin muistoarvoltaan tärkeitä esineitä tai paranna murron aiheuttamaa turvattomuuden tunnetta. Murtohälytin antaa lisäturvaa, mutta on myös tärkeä apu vakuutuskorvausten kanssa. Murrosta tai muusta vahingosta aiheutuneista korvauksista ei nimittäin vähennetä omavastuuta, jos hälytin on estänyt vahingon synnyn tai auttanut pienentämään sitä. Lisäksi moni vakuutusyhtiö antaa alennuksia niille, jotka käyttävät laajempia hälytysjärjestelmiä. Alennus voi olla jopa 10 prosenttia, ja lisäalennukset ovat mahdollisia riippuen järjestelmän sisällöstä.

Murtohälyttimet Suomessa

Tänä päivänä yhä suurempi määrä suomalaisia asentaa kotiinsa murtohälytysjärjestelmiä. Arvioiden mukaan noin 5 prosentissa pientaloista olisi murtojärjestelmä ja määrä kasvaa joka vuosi. Järjestelmiä asennetaan erityisesti mökeille ja muihin asuntoihin, joissa ei käydä säännöllisesti. Suomessa eniten laitteita myyvä ja tunnetuin hälytysjärjestelmäyritys on Verisure. Monet muut toimijat ovat myös laajentaneet Suomeen. Alan monipuolistuminen on myös pudottanut järjestelmien hintoja ja kuukausimaksuja. Eri toimittajien tuotteita, paketteja ja niiden hintoja kannattaakin vertailla ennen päätöksen tekoa, sillä ne voivat vaihdella suuresti.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *