Kodin turvaaminen

Monien kodinomistajien pahin pelko on se, että talo syttyy palamaan tai murtovarkaat jättävät jälkensä ikävällä vierailullaan. On selvää, että modernissa maailmassa koteja uhkaa monenlaiset eri tekijät. Kesämökeillä kiertävät varkaat tyhjentävät mökkejä jättämättä jälkeäkään, metsän laidalla sijaitsevan talon päälle voi kaatua puu ja erilaiset palo- ja häkävaroittimet voivat hälyttää ajoissa mahdollisen tulipalon sattuessa tai häkämyrkytyksen uhatessa pahaa-aavistamattomia kodin asukkaita. Kaikkiin näihin asioihin on kuitenkin mahdollista varautua erilaisin tehokkain keinoin.

Aikojen alussa ihmiset ovat vahtineet kotejaan ja linnoituksiaan vartijoiden avulla. Joku yhteisössä on jäänyt yöksi vahtimaan tulta ja ympäristöä, kun muut ovat saaneet nukkua. Ylväillä ja rikkailla hallitsijoilla on ollut suojanaan muurit, vallihaudat ja vartijat. Yksi tärkeistä kodin suojaajista ovat myös olleet rotevat vahtikoirat. Ihmisillä on aina ollut polttava tarve suojata asumuksensa ja omaisuutensa niin, ettei mikään ulkopuolinen uhka pääsisi niihin vaikuttamaan. Nykypäivänä löytyy monia nykyaikaisempia keinoja varautua pahimpaan.

Erilaiset vakuutukset

Vakuutuksia löytyy moneen eri tarkoitukseen ja moneen eri hintaan. Vakuutusyhtiöiden turvin kuluttaja voi suojata oman henkensä ja terveytensä lisäksi myös kotiaan. Kotivakuutukset ovatkin yksi vakuutusyhtiöiden myydyimmistä tuotteista, ja mitä laajempi vakuutus on, sitä enemmän vakuutus yleensä korvaa. Vakuutuksia voi ottaa lähes mitä tahansa turvattavaa omaisuutta varten. Olipa vakuutuksen kohteena sitten kiinteistö kokonaisuudessaan, tietty omaisuuden osa tai joku tavallista arvokkaampi käyttötavara, turvaa vakuutus kuluttajan asemaa näiden asioiden vaurioitumisen varalta.

Monet pelkäävät erityisesti sitä, että joku jatkuvassa kulutuksessa oleva tavara hajoaa yllättäen. Yleisimpiä tällaisia tavaroita ovat esimerkiksi kodinkoneet. Vanhan koneen korjaaminen tai uuden ostaminen voi käydä todella kalliiksi. Kovalla myrskyllä kaatuva puu puolestaan voi aiheuttaa valtavan tuhon talon kattorakenteisiin, ja monet vakuutusyhtiöt tarjoavatkin vakuutukseen turvaa tämän varalta. Myös suurempia onnettomuuksia kuten tulipaloa tai vesivahinkoa varten kannattaa varata oma vakuutuksen osansa. Näin voi varmistua, että yllättävässä tilanteessa ei jää omilleen, vaan vakuutukset turvaavat elämän normaalia jatkamista.

Palo- ja häkävaroittimet

Asia, josta usein puhutaan, mutta jää monella epähuomioon, on tietenkin palovaroittimet. Alle 20 eurolla hankittava laite voi nimittäin pelastaa vaikkapa kaikkien talon asukkaiden hengen. Tulipalot ovat yleisempiä kuin mitä normaalisti luullaan. Tulipalo voi syttyä pienestäkin asiasta. Tupakan tumppi, kaatunut kynttilä tai vaikkapa oikosulku sähkölaitteessa voivat aiheuttaa tulipalon, joka leviää nopeasti massiiviseksi tuhoksi. Jos kiinteistössä asuvat asukkaat eivät huomaa tulipaloa ajoissa, voivat seuraukset olla hengenvaaralliset. Tämän takia tulisi aina varautua jo ennalta.

Häkävaroitin on toinen pieni laite, jota usein pidetään itsestäänselvyytenä. Varoittimen puuttuminen voi kuitenkin osoittautua kohtalokkaaksi. Häkävaroittimet ovat erityisen tarpeellisia kodeissa, joissa on takka tai puulla lämmitettävä sauna. Häkämyrkytyksen vaaraa on vaikeaa arvioida ilman häkävaroitinta, sillä häkä ei haise miltään eikä sitä voi nähdä paljaalla silmällä. Mikäli häkää tulee hengitettyä sisään, jo pieni määrä on ihmiselle hengenvaarallinen. Moniin nykyaikaisiin palovaroittimiin sisältyy jo itsessään myös häkävaroitin. Laitteita tulee myös testata ja huoltaa säännöllisesti.

Kodin turvakamerat

Uudempaa ja modernimpaa vartioinnin muotoa edustavat erilaiset kodin turvallisuusjärjestelmät, kuten liiketunnistimet ja turvakamerat. Alun perin Keski-Euroopasta ja Yhdysvalloista Suomeenkin rantautuneet laitteet turvaavat kotia, olipa isäntäväki kotona tai ei. Liiketunnistimet perustuvat nimensä mukaisesti liikkeelle, ja yleensä tällainen asennetaan kodin sisälle. Jos turvajärjestelmä on päällä ja liikettä havaitaan, talon omistaja saa asiasta hälytyksen. Myös kodin ulkovalot toimivat usein liiketunnistimella ja saattavat jo itsessään säikäyttää pahantekijän pois. Tällaisia järjestelmiä voi saada kotiin jo huomattavan edulliseenkin hintaan.

Turvakamerat sen sijaan kuvaavat kiinteistöä silloin, kun omistajat eivät ole paikalla, ja turvakameran kuvaa voi katsoa joko tietokoneelta tai mobiililaitteelta milloin tahansa ja missä tahansa. Myös erilaiset oviin ja ikkunoihin asennettavat hälyttimet ovat kasvattaneet suosiotaan. Mikäli ovi tai ikkuna avataan hälytysjärjestelmän ollessa aktiivisena, talossa alkaa soida kovaääninen hälytys, jonka voi saada pois vain kodinomistajan asettamalla koodilla. Jos koodia ei aseteta tarpeeksi nopeasti, hälyttää järjestelmä usein poliisin paikalle, ja kodin turvallisuus on näin taattu.

Avaimet ja lukot

Mikäli kaikki yllä mainitut turvallisuustekijät on jo käyty läpi ja koti tuntuu muutoin turvatulta, kannattaa vielä huomioida tärkeitä ulkoisia tekijöitä, joilla kodin voi turvata. Monelle itsestään selvää on, että hyvä lukko ulko-ovessa on tärkeä turvallisuuden säilyttämiseksi. Lukoista kannattaa myös pitää huolta säännöllisin väliajoin. Tämän lisäksi vara-avainta ei saisi säilyttää helposti arvattavassa paikassa, kuten kynnysmaton alla tai kukkaruukussa oven vieressä. Parempi keino on antaa vara-avain luotettavalle ja tunnetulle ystävälle, joka on helposti tavoitettavissa.

Lopuksi

Kaiken kaikkiaan ulkopuoliset uhkat voivat tuntua kenen tahansa mielessä pelottavilta ja etäisiltä. Monet ajattelevat, ettei tulipalo tai murtovarkaus voisi sattua omalle kohdalle ja jättävät kotinsa tai loma-asuntonsa samalla heitteille. Varautumalla oikein ja ennakoivasti omaisuudestaan voi pitää hyvän huolen, ja vahingon sattuessa kaikki kulut eivät kaadu maksettavaksi omasta pussista. Erilaiset turvajärjestelmät tehostavat kiinteistön valvontaa ja lukkojen kunnossapito kannattaa aina. Palo- ja häkävaroittimet puolestaan voivat pelastaa hengen pieneen hintaan, ja onnettomuuteen on hyvä varautua ajoissa. Sivuiltamme löydät runsaasti tietoa kodin turvaamisesta, tervetuloa!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *