Parhaat lukot ja turvalukot kotiin

Kodin turvallisuutta miettiessä tärkeintä on valita asuntoon oikeanlainen lukitusjärjestelmä. Ennen vanhaan ovelle jätettiin luuta merkiksi, kun asukkaat eivät olleet kotona, mutta ajat ovat muuttuneet eikä merkkejä tyhjästä talosta haluta enää antaa. Parhaimmillaan oikeanlaiset lukot estävät jo itsessään kutsumattomien vieraiden saapumisen. Lukkomarkkinat tarjoavat useita eri vaihtoehtoja kuluttajille, ja niiden väliltä valitseminen ilman asiantuntijaa ei aina ole helppoa. Tämän artikkelin tavoitteena on antaa tietoa erilaisista lukitusvaihtoehdoista ja esitellä turvallisia ja helppokäyttöisiä ratkaisuja jokaiselle kuluttajalle.

Myös vanhojen asuntojen lukot tarvitsevat uusimista. Vuosia vanhat avaimet ja lukot kuluvat käytössä ja menettävät tehoaan. Lukitustekniikat ovat myös muuttuneet vuosien myötä. Lukitus kannattaa uusia jos se on yli 25 vuotta vanha tai jos avaimet ja avainpesä ovat selkeästi kuluneet. Vanhoihin lukkoihin on myös vaikea saada varaosia ja kuluneet avaimet ja lukkopesät saattavat oikutella talvipakkasilla. Lukot kannattaa myös vaihtaa, jos avaimet ovat niin vanhoja, että niiden kopioiminen onnistuu esimerkiksi pikasuutarilla.

Lukkojen uusiminen

Kotiavaimen voidaan katsoa symboloivan turvallisuutta. Uuteen asuntoon muuttaessa on suositeltavaa myös uusia lukot. Varsinkaan jos et olet täysin varma, että edellinen asukas on palauttanut avaimensa ja sen kopiot. Koko lukkopesää ei ole tarpeen vaihtaa, jos lukko ei ole kovin vanha. Lukon voi uudelleen sarjoittaa, jolloin vanha avain ei enää käy siihen ja kodin turvallisuus on varmistettu. Monet vakuutusyhtiöt voivat myös antaa alennuksia vakuutusmaksuista, kun kodin lukitus on ajan tasalla ja turvallinen.

Kun uutta lukkoa lähdetään hankkimaan, on hyvä osata kertoa tiettyjä tietoja nykyisestä lukituksesta. Ensimmäiseksi kannattaa varautua kertomaan millainen lukitus nykyisessä ulko-ovessa on mukaan lukien lukon merkki ja malli sekä lukkorungon tyyppi ja numero. On myös hyvä kertoa, kuinka monta ulko-ovea on yhteensä sekä niissä oleva lukitus. Muita tärkeitä tietoja ovat muun muassa mihin suuntaan ovi aukeaa ja halutaanko sitä muuttaa sekä millaisille muille lukko-ominaisuuksille olisi mahdollisesti tarvetta nyt tai tulevaisuudessa.

Mekaaninen vai sähköinen lukitus?

Mekaaninen lukitus on perinteinen lukitusjärjestelmä, ja se käsittää lukkorungon, vääntönupin, avainpesän ja avaimen. Joskus myös ovenkahva kuuluu lukitukseen. Mekaaninen lukitus on varma ja turvallinen valinta kodin lukitusjärjestelmäksi. Eri valmistajat tarjoavat suuren määrän erilaisia lukkorunkoja ja niihin sopivia avaimia. Markkinoiden yksi suosituimmista merkeistä on ABLOY, joka tarjoaa patenttisuojattuja lukitusratkaisuja. Mekaaninen lukitusjärjestelmä on yleensä kertahankintana sähköistä lukitusjärjestelmää halvempi, mutta jos avaimen hukkaa, voi lukon uudelleen sarjoittaminen voi tulla kalliimmaksi kuin sähköinen järjestelmä.

Sähköinen lukitus eroaa mekaanisesta lukituksesta siinä, että lukon telki avautuu sähköisesti jolloin oven saa vedettyä auki. Oveen voidaan myös asentaa automaattinen avausjärjestelmä, jolloin ovea ei tarvitse itse vetää tai työntää. Avaimena voidaan käyttää numerosarjaa, kaukosäädintä tai sähköistä tunnistetta kuten esimerkiksi avaimenperää tai sormenjälkeä. Sähköinen lukitusjärjestelmä voi olla kertahankintana hinnaltaan kalliimpi, mutta sähköinen järjestelmä tarjoaa pelkän lukituksen lisäksi myös kulunvalvonnan, jota mekaanisella järjestelmällä on vaikea toteuttaa. Sähköiset järjestelmät ovat yleisiä kerrostalojen rappukäytävien ovissa.

Oven turvalukitus

Perinteinen, avaimella toimiva turvalukko on lisälukko, joka asennetaan ulko-oveen, yleensä noin 40 cm käyttölukon ylä- tai alapuolelle. Voit omien tarpeidesi ja budjettisi mukaan valita haluatko avainpesän sekä ulko- että sisäpuolelle ovea. Mekaaninen avaimella toimiva systeemi on luotettava, hyvin helppokäyttöinen ja voi olla hinnaltaan elektronista turvalukkoa edullisempi hankinta. Se on toimiva ratkaisu sekä kerros- että omakotitaloon, ja joissain malleissa lisälukko voidaan myös sarjoittaa yhteensopivaksi oven käyttölukon kanssa, jolloin sama avain käy molempiin lukkoihin.

Vertailu nykyaikaisempiin, elektronisiin lukkoihin tuo kuitenkin esiin konkreettisen avaimen välttämättömän epäkäytännöllisyyden. Avainta täytyy kantaa aina mukana, jolloin se on helppo varastaa tai hukata, mikä lienee tuttua etenkin lapsiperheille. Samoin avaimen unohtaminen kotiin ja itsensä lukitseminen ulos on monille tuttu ongelma. Vaikka mekaaninen lukko saattaakin olla elektronista halvempi kertahankinta, kannattaa ottaa huomioon se, että lukkojen uudelleensarjoittaminen on kallista ja aikaa vievää. Lisäksi mekaaninen turvalukko ei tarjoa samanlaista mahdollisuutta kulunvalvonnalle kuin elektroniset lukot.

Sähköinen turvalukitus

Sähköinen turvalukitus on yleensä sisäänrakennettu ovessa olevaan lukkopesään eikä lukkopesän yläpuolella ole erillistä lukkoa kuten mekaanisessa turvalukossa. Muun muassa ABLOY tarjoaa myös turvalukituksen sähköisiin lukitusjärjestelmiin. Lukon voi sähköisesti ohjelmoida haluamaansa tilaan käyttötarpeen mukaan. Takalukon saa avattua sähköisellä ohjauksella lukon painikkeilla. Takalukon saa avattua aina myös avaimella tarvittaessa. Lukossa on erikseen päiväkäyttötila, jonka saa päälle sähköisellä ohjauksella. Sähköiset turvalukot luovat vahvan suojan myös kun ne yhdistetään mekaanisiin lukkoihin. Tällöin lukkoihin voidaan esimerkiksi asettaa erilliset aikaan perustuvat kulkuoikeudet.

Lopuksi

Kuten jo aiemmin mainittiin, uuden lukitusjärjestelmän hankkiminen voi olla vaikea ja aikaa vievä tehtävä. Siitä ei kuitenkaan kannata tinkiä, vaan siihen kannattaa käyttää aikaa ja vaivaa. Varautumalla lukko-ostoksille asianmukaisin keinoin, voi lukituksen uusimisesta saada miellyttävän kokemuksen ja mielenrauhaa, kun turvallinen lukitusjärjestelmä löytyy. On hyvä tietää jo etukäteen, millaisen lukitusjärjestelmän haluaa tai millaiset omat tarpeet lukitusjärjestelmää koskien ovat. On hyvä myös tietää, haluaako tai tarvitseeko erillistä turvalukkoa. Yllä olevin vinkein voit turvallisin mielin lähteä lukko-ostoksille!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *