Teknologia apuna turvallisuudessa

Monille tulevaisuus näyttäytyy monessa suhteessa turvattomalta. Teknologian nopea kehitys hämmentää erityisesti vanhempia ihmisiä, ja maailman yleinen tilanne pelottaa myös nuorempia. Teknologisissa saavutuksissa nähdään sekä hyvää että huonoa. Negatiivisina puolina koetaan omien tietojen valuminen verkkoon ja ulkopuolisten tahojen vakoilu. Kuinka paljon tietoa valtion ja eri yritysten tulee saada urkittua yksityisistä kansalaisista? Toisaalta samaan aikaan arkemme täyttyy hiljalleen monista digiajan helpotuksista, joita emme edes laita aina merkille. Turvallisuuden suhteen teknologialla on arkeemme paljon annettavaa.

Kuluttajina muutumme jatkuvasti yhä mukavuudenhaluisemmiksi. Maailman vellova tilanne ja eriarvoisuuden lisääntymisen aallot näkyvät jo Suomessakin. Hyvin harva olisi enää valmis jonottamaan palkkaansa pankissa koko ruokatunnin tai jättäisi avaimia ulko-oveen vieraita varten. Ostokset ja pankkiasiat hoituvat suurimmilta osin automaattisesti verkossa, ja yhä useammassa kodissa on älylaitteita, kuten murtohälytin. Turvaa haetaan samaan aikaan ulkoisia uhkia vastaan mutta samalla myös verkon kautta tulevia viruksia ja vakoiluja pyritään torjumaan. Teknologia on hyvä kumppani, kunhan muistaa kuinka sitä kohdellaan.

Tavaroiden internet

Esineiden matka internetiin on alkanut, ja koekäytössä niitä on testailtu jo useamman vuoden ajan. Laajamittaisempaan käyttöön älyratkaisut tulevat varmasti vasta tulevaisuudessa. Tulevaisuudessa monet omistamamme esineet tulevat olemaan kytköksissä verkkoon, jolloin niiden ohjaileminen on helppoa oman älylaitteen, kuten puhelimen tai kellon, avulla. Tämä tekee elämästämme aiempaa helpompaa, vähentää kustannuksia ja luo turvallisuutta. Kodin rikkinäisistä laitteista tai mahdollisista uhista saadaan heti ilmoitus omaan älylaitteeseen, ja massiiviset vesivahingot tai tulipalot saadaan taltutettua ennen kuin ne ovat edes alkaneet.

Uusiin älytaloihin ratkaisut liitetään jo automaattisesti. Uunia, saunaa, ilmanvaihtoa, lämpöjärjestelmää, valoja ja lukitusta on mahdollista ohjailla vaikka omalta työpisteeltä. Kameran kautta voidaan seurailla lastentouhuja kotona ja antaa älylaitteiden tutkia onko ilmankosteus tai lämpötila optimaalinen. Erilaiset anturit ilmoittavat, missä tarvitaan säätämistä, suihkun jälkeen kylpyhuoneen ilmanvaihtoa lisätään, kun taas uunin huristessa täysillä keittiössä sen lämpötilaa alennetaan. Kodin turvajärjestelmä menee automaattisesti päälle, kun valot sammutetaan, ja sensorit asennetaan ilmoittamaan vain kodin ulkopuolisista uhista, ei omista asukkaista.

Teknologia parantaa vanhusten elämänlaatua

Teknologia tulee olemaan ratkaiseva tekijä vanhustenhoidossa ja terveydenhuollossa. Kuormittuvat palvelut tarvitsevat kipeästi uusia ratkaisuja, sillä monen valtion taakka suurien ikäluokkien hoidossa alkaa olla kipurajoilla. Erilaiset älylaitteet voivat parantaa vanhusten ja sairaiden elämänlaatua, samalla kun resursseja saadaan vapautettua sinne, missä ihmiskontakteja tarvitaan. Vanhusten turvarannekkeet toimivat kaksisuuntaisesti; vanhukset voivat luottaa saavansa apua nappia painamalla ja hoitotyöntekijöille rannekkeet viestivät potilaan kunnosta mitaten sykettä, verenpainetta tai mitä tahansa kyseisen potilaan kohdalla tarkkaillaan.

Vanhusten arki voi jatkua pidempään omassa kodissa jos sinne saadaan riittävästi älyratkaisuja. Lievästä muistisairaudesta kärsivä pärjää kotona, kunhan ympäristöstä on tehty turvallinen. Tämä tarkoittaa esimerkiksi lieden ja muiden kodinkoneiden käyttövahtia, joka ilmoittaa mahdollisesta ongelmasta. Kahvinkeitin, liesi ja uuni sammuvat automaattisesti tietyn ajan kuluessa, ja turvanappi apua varten löytyy helposti. Vanhuksen liikkeitä voidaan seurata paikantimen avulla ja asentaa esimerkiksi oveen ilmoitin, joka kertoo vanhuksen siirtyneen ulos. Vanhukselle turvaratkaisut tuovat turvallisuuden tunteen; joku auttaa ja seuraa tarvittaessa.

Teknologia turvana – mikä hidastaa käyttöönottoa?

Erilaiset älylaitteet omassa arjessa nähdään samaan aikaan helpottavina, mutta monia asia mietityttää. Digiratkaisujen hyväksyminen arjen avuksi voi tuntua luovuttamiselta – ainahan on itse pärjätty. Internetin luikerteleminen arjen esineiden sekaan saa myös monet miettimään tietoturvallisuutta. Luovutanko samaan aikaan liikaa tietoa tuntemattomien tahojen käsiin? Useita arjen ratkaisuja on testattu pitkään niin yliopistoissa kun yrityksissäkin. Erityisesti vanhustenhoidon, terveydenhuollon ja henkilökohtaisen turvallisuuden takaamiseksi valmistetut laitteet tulevat parantamaan monien elämänlaatua ja turvallisuutta. Uudet asiat tuntuvat usein pelottavilta ennen käyttöönottoa.

Osa kokeilunasteella olevista ratkaisuista tarkoittaa suuria investointeja. Kaikkiin vanhainkoteihin asennettavat anturit ja yksityistalouksiin tarvittavat muutokset maksavat, joten niiden käyttöönotto ei tule tapahtumaan hetkessä. Robotteja on kokeiltu jo jumppaohjaajina, mutta niiden laajamittainen käyttöönotto tapahtuu asteittain. Teknologiset ratkaisut ovat hinnakkaita kehittää, ja niiden testaaminen on kallista. Osa älylaitteista voidaan sijoittaa vain uusiin laitteisiin, joten niihin tarvittavissa kodeissa on tehtävä melko suuria remontteja ja laitehankintoja. Kodin älylaitteiden onkin kritisoitu eriarvoistavan yhteiskuntaa, sillä vain osalla on niihin varaa.

Robotit tulevat – oletko valmis?

Monet asiat, jotka ovat nyt vielä hinnakkaita ja tuntuvat avaruusajan seikkailuilta, tulevat melko suurella varmuudella olemaan osa arkeamme tulevaisuudessa. Sarjatuotanto tulee laskemaan hintoja ja esimerkiksi robotit tullaan näkemään mukana monessa. Robotit vahtivat lapsia ja turvaavat heidän arkea, ne hoivaavat vanhuksia ja muistuttavat sulkemaan vesihanan tai ottamaan lääkkeet oikeaan aikaan. Pelkkä laitteen keksiminen ei kuitenkaan riitä, vaan siihen tarvitaan yrityksen luoma hyvä palvelu ja asennus. Teknologisesti joku tuote voi olla loistava mutta palveluiltaan puutteellinen.

Arjen älyratkaisut ovat kokonaisuus

Arkeamme helpottavat älyratkaisut ovat vasta tulossa, sillä niiden mukauttamiseen tarvitaan suurempia puitteita. Liikenneratkaisuissa älylaitteet kaipaavat kaupunkisuunnittelua mukaan ja asuintoihin asennettavat ratkaisut taas asuinalueiden muokkaamista. Uuden asunnon ostajat ruksaavat edelleen erilaiset älylaitteet pois kustannussyistä ja samaa tapahtuu myös kunnallisella tasolla. Useat ratkaisut ovat olleet olemassa jo kymmeniä vuosia, mutta niiden valjastaminen laajamittaisempaan käyttöön odottaa yhä oikeaa aikaa. Turvallisuuden lisäksi yksi tulevaisuuden uhista on yksinäisyys, johon voidaan etsiä myös helpotusta älylaitteista.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *